Krajta způsobí horečku

12.11.2017
Citace:
Isaiah J. Hoyer et al. Mammal decline, linked to invasive Burmese python, shifts host use of vector mosquito towards reservoir hosts of a zoonotic disease, Biology Letters (2017). DOI: 10.1098/rsbl.2017.0353
Zdroj
Hlava krajty tmavé (Python molurus bivittatus), TimVickers (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Zavlečené krajta tmavá z čeledi hroznýšovitých (Boidae), poddruh krajty tygrovité z jihovýchodní Asie (Python molurus bivittatus, angl. burmese python) decimuje populaci savců ve floridském Everglades. Nebezpečná může být i aligátorům. Jejímu apetitu odolává pouze křeček bavlníkový (Sigmodon hispidus, angl.hispid cotton rat) díky velikosti populace a plodnosti. Králíci, mývalové, jeleni a vačice vymizeli z oblastí osídlených krajtou.

křeček bavlníkový (Sigmodon hispidus), foto  CDC/James Gathany, 2005. Křeček bavlníkový představuje přirozený rezervoár evergladeského viru, který napadá i člověka. Jeho přenašečem je komár Culex cedecei, který v současnosti jiný zdroj krve nemá. Od roku 1979 vzrostl podíl křeččí krve na potravě komářích samiček více než pětkrát. Tomu odpovídá i dramatický nárůst možného přenosu nákazy, která způsobuje horečky a může vést až k neurologickým potížím. Nejrozšířenější je v oblasti Miami.

Evergladeský virus na snímku pořízeném kryoelektronovou mikroskopií (A2-33, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).Evergladeský virus patří do rodu alfavirů z čeledi Togaviridae. Způsobují onemocnění savců, ptáků, vačnatců i komárů. Přenašečem je hmyz. Na obrázku vidíme obrázek evergladeského viru pořízený kryoelektronovou mikroskopií (A2-33, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

Stromy porostlá bažina v EvergladesEverglades nazýváme rozsáhlou oblast tropických mokřadů na jihu Floridy. Fakticky jde o mělkou pomalu tekoucí řeku, která odvádí vody z jezera Okeechobee do oceánu. Je široká asi 100 km a dlouhá 160 km. Typické jsou rozsáhlé travnaté plochy porostlé mařicí (rod Cladium, angl. sawgrass), ale najdeme tam i jiné ekosystémy (viz obr.).

 
Odeslat komentář k článku "Krajta způsobí horečku "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Krajta způsobí horečku " e-mailem

Diskuse/Aktualizace